Nederlander vrijgesproken van illegaal dierenbezit

Een Nederlandse dierenbeschermer is donderdag in Thailand vrijgesproken van illegaal dierenbezit. In hoger beroep oordeelde een Thaise rechter dat de inbeslagname van ruim honderd dieren van zijn dierenopvanghuis onrechtvaardig is geweest. Dat meldt de door de Nederlander opgerichte stichting Wildlife Friends Foundation Thailand.

Edwin Wiek werd in 2012 korte tijd vastgezet op verdenking van het illegaal bezitten van beschermde diersoorten. Ook zou zijn organisatie de administratie niet op orde hebben. Alle dieren die op dat moment in zijn opvang zaten, werden daarom in beslag genomen. Een Thais gerechtshof stelt nu dat het papierwerk altijd op orde is geweest en dat van illegaal dierenbezit daarom geen sprake was.

Wiek en twee medeverdachten krijgen een eerder betaalde boete van ruim drieduizend dollar terug. Ze overwegen nog om een schadeclaim in te dienen. Wiek houdt zich sinds 2001 bezig met het opvangen van verwaarloosde apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren zouden zijn gered.

"Ik droomde dat de rechtbank ons niet schuldig verklaarde. Heerlijk om de volgende dag wakker te worden en te realiseren dat het geen droom is geweest", zegt Wiek in een reactie op Twitter.