Lenferink wilde liever open zijn over Benno L.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink had het liefst meteen open kaart gespeeld over de nieuwe woonplaats van pedoseksueel Benno L. Dat zei Lenferink donderdag op een extra raadsvergadering over de voormalige zwemleraar. "Zo'n benadering past beter bij mij."

Lenferink denkt dat zijn gemeente zo'n 'open aanpak' ook had aangekund. Hij besloot toch niet zelf naar buiten te treden over zijn besluit om huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker, omdat 'het risico te groot' was. "Ook durf ik niet te zeggen dat dat dezelfde uitkomst had gehad."

De burgemeester legde aan het begin van de vergadering nogmaals uit waarom hij besloot Benno L. onderdak te geven in zijn gemeente. Hij benadrukte dat veroordeelde ontuchtplegers juist moeten worden opgevangen. "Iemand die nergens meer terechtkan en wordt uitgekotst vervalt veel eerder in herhaling."

Voor Lenferink waren de afgelopen weken 'zeer emotioneel'. "Maar ik ben geweldig geholpen." Hij zei trots te zijn op de inwoners van de buurt waar L. nu woont. "Leiden is een stad waar recht en mededogen hoog in het vaandel staan. Ik ben dankbaar dat ik van die stad burgemeester mag zijn."