Hagel waarschuwt Russen voor verkeerde beslissingen

Rusland moet ervoor waken maatregelen te treffen tegen Oekraïne die verkeerd uitgelegd kunnen worden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel donderdag na een vergadering met zijn collegaministers van andere NAVO-lidstaten gezegd.

In deze 'precaire tijd' kan Rusland op een manier handelen die kan leiden tot verkeerde interpretaties, aldus Hagel. De minister zei dat de Verenigde Staten de stappen van Rusland langs de grens met Oekraïne nauwlettend in de gaten houden en dat zijn land de territoriale integriteit van Oekraïne hoog in het vaandel heeft. De Oekraïense soevereiniteit moet gewaarborgd blijven en provocaties moeten worden vermeden.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen drong er bij Rusland op aan de situatie op de Krim niet door inmenging op de spits te drijven. De strijd om de toekomst van Oekraïne, of toenadering tot Europa of tot Rusland moet worden gezocht, verplaatste zich de afgelopen dagen van Kiev naar het schiereiland Krim. Etnische Russen en Krimtataren zijn verdeeld over het vraagstuk, terwijl Rusland zich langs de grens militair roert.

Hagel liet weten te willen overleggen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjoigoe en dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry van plan is contact te leggen met diens Russische collega Sergej Lavrov.