Inspectie: onderhoud aan spoor moet beter

Veiligheid moet meer aandacht krijgen bij kleine onderhoudswerkzaamheden aan het spoor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport in een rapport over het onderhoud van het spoor dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Prorail moet verder een beter inzicht krijgen op de actuele staat van het onderhoud van het spoor. Ook moet de spoorbeheerder meer regie nemen bij het sturen op kwaliteit en veiligheid. Prorail besteedt het onderhoud uit aan aannemers.

De inspectie heeft voor het grootschalige onderzoek 1500 spoorobjecten onderzocht. Daaruit bleek dat er geen situaties zijn waar sprake is van 'acuut gevaar'. Wel werden situaties aangetroffen waarbij de onderhoudsnormen werden overschreden.

Mansveld schrijft in haar brief aan de Tweede Kamer dat Prorail de aanbevelingen 'ter harte' neemt en veiligheid een 'nog prominentere plaats' te geven bij de aanbesteding van het onderhoud. "Prorail zegt toe dat zij strakker gaat sturen op de kwaliteit en veiligheid van het onderhoud."

Deze week nog kwam het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam grotendeels plat te liggen omdat een aantal wissels moest worden vervangen. De Tweede Kamer houdt hierover binnenkort een debat, omdat het incident vraagtekens oproept over de staat van het onderhoud van het spoor.