Repetitie stemt Van Calker tevreden

Een training wilde hij het niet noemen. Maar het optreden van Edwin van Calker in de tweemansbob bij de Olympische Spelen heeft eigenlijk een ondergeschikte rol. Het slotweekeinde, met de wedstrijden in de viermansslee, daar draait het om bij de Groninger, die met remmer Bror van der Zijde zondag na twee heats de 21e positie bezette.

De Rus Aleksandr Zubkov leidt halfweg met een voorsprong van 0,32 seconde op de Zwitser Beat Hefti. De Amerikaan Steve Holcomb is voorlopig derde. "De Russen staan eerste en vijfde, dat staan ze in de wereldbeker 'by far’ niet. Dat is het thuisvoordeel, zoals dat vier jaar geleden in Canada ook was", vertelde Van Calker, die er verder niet mee kon zitten. ,"We hebben startnummer 23, dat is ook onze positie in de wereldbekerstand. Dan weet je natuurlijk dat je niet mee gaat doen om de medailles. Dit is op dit moment onze plek, ik krijg er niet meer uit."

Van Calker voldeed in de tweemansbob niet aan de eisen van NOC*NSF maar mocht toch starten. De extra runs die hij zodoende op de baan van het Sanki Sliding Center kan maken, worden vooral gezien als een goede repetitie voor de viermansbob waarin de Nederlanders de afgelopen jaren meer indruk maakten. "Maar voor mij is dit geen veredelde training. Het zijn wel de Spelen, dan wil je maximaal scoren."

"Het waren twee degelijke runs", vond Van Calker. "Ik sta hier met een goed gevoel." Remmer Bror van der Zijde, op zijn eerste Spelen, was al net zo content. Met name over zijn fysieke gesteldheid, lang kampte de krachtpatser uit Waddinxveen met een bovenbeenblessure. "Het blessureleed is voorbij. Sybren (Jansma) is ook in de beste’shape’ van dit jaar, net als Arno Klaassen. Wij zijn er klaar voor."

Op basis van de vierde plaats op het WK van 2012 worden Van Calker in de viermansbob kansen toegedicht, al waren de resultaten van het afgelopen seizoen niet hoopgevend. Wel zat er een duidelijk stijgende lijn in met de zevende plaats in Königssee (wereldbeker) eind januari als hoogtepunt.

Vier jaar geleden werd Van Calker veertiende in de tweemansbob waarna hij afhaakte vanwege angst voor de gevaarlijke baan van Whistler. Het is een hoofdstuk dat hij heeft afgesloten. De wedstrijden in de viermansbob moeten vooral een beloning worden voor vier jaar hard werken. Maandag volgt nog een derde en - mits hij plaats twintig kan veroveren - een vierde run. "Dat zal niet meevallen, maar het zou leuk zijn. Daarna gaat de knop om en denken we alleen nog maar aan komend weekend."