Diethart wint nieuwjaarsspringen in Garmisch

De Oostenrijkse schansspringer Thomas Diethart heeft in Garmisch-Partenkirchen de traditionele wedstrijd op nieuwjaarsdag gewonnen. In de tweede wedstrijd om de Vierschansentournee wist Diethart zijn stijgende lijn door te zetten en de overwinning op te eisen.

Diethart, die nog maar enkele weken bij de Oostenrijkse selectie zit, overtuigde vanaf zijn debuut al direct. In Engelberg werd hij zesde en vierde en in Oberstdorf pakte hij de derde plek. In Garmisch-Partenkirchen was hij in alle trainingen en de kwalificatie de beste en ook in de eerste ronde van de wedstrijd greep hij gelijk de leiding. De tweede plaats was voor zijn landgenoot Thomas Morgenstern. Op plek drie volgde de Noor Anders Fannemel al op aanzienlijke afstand. Favorieten Simon Ammann uit Zwitserland, Kamil Stoch uit Polen en Anders Bardal uit Noorwegen vielen tegen.

In de finaleronde liet vooral Ammann een veel betere sprong zien. De winnaar van de wedstrijd in Oberstdorf wist hier de leiding mee te pakken en uiteindelijk bleek het goed voor de derde plaats. De twee Oostenrijkse springers die bovenaan stonden zagen hun positie niet veranderen. Morgenstern sprong goed en kon zijn tweede plek zonder problemen verdedigen, maar Diethart was opnieuw een klasse apart. Met een afstand van 140,5 meter sprong hij onbedreigd naar zijn eerste overwinning op het hoogste niveau. De jonge Oostenrijker neemt met zijn zege de leiding in het klassement om de Vierschansentournee over van Ammann.