Vader vriend Boston Bomber schrijft Obama

De vader van de doodgeschoten vriend van Boston-verdachte Tamerlan Tsarnajev heeft een brief geschreven aan de Amerikaanse president Barack Obama, waarin hij om hulp vraagt om te achterhalen wat er precies met zijn zoon is gebeurd. De Tsjetsjeen Ibragim Todasjev werd door de autoriteiten in Florida doodgeschoten terwijl hij over zijn banden met Tsarnajev werd ondervraagd.

In de brief schrijft Abdoelbaki Todasjev dat zijn zoon de verdachten Tamerlan en Dzjochar Tsarnajev kende van het boksen, maar niets van doen had met de bomaanslag op de marathon van Boston of enig ander misdrijf. Zijn zoon meldde zich vier keer uit eigen beweging bij het FBI-kantoor in Orlando om met agenten te praten, voordat zij op 22 mei bij zijn flat aanbelden.

"Ik richt mij tot u omdat mijn hart dat vraagt en vanwege de niet afnemende pijn van een vader die zijn onschuldige zoon verloor door een gewelddadig schietincident", schrijft Todasjev. "Ik vraag u niet deze pijn met mij te delen; ik doe een beroep op u, als leider van een groot land en hoeder van de democratie in de moderne wereld, om er op toe te zien dat wet en recht in de zaak van mijn zoon zegevieren."

Het Witte Huis bevestigde de ontvangst van de brief en liet weten die te bestuderen 'om het passende vervolg te bepalen'. Een woordvoerster verwees voor vragen door naar de FBI, die niet wilde reageren.

Advocaat Barry Cohen zei dat vader Todasjev, die in Rusland woont, vreest dat de zaak in de doofpot verdwijnt. "Hij vraagt de president als vader tot vader dat niet te laten gebeuren." Todasjev vraagt zich af waarom de autoriteiten zo weinig over het onderzoek laten horen en waarom het zo lang duurt, zegt Cohen. Een openbare aanklager in Orlando onderzoekt de zaak en denkt komend jaar verslag uit te brengen. Ook de federale autoriteiten stellen een onderzoek in.

Ibragim Todasjev, een bedreven beoefenaar van vechtsporten die herstellende was van een knieoperatie, werd gedood terwijl agenten van de FBI en de politie van Massachusetts en Florida hem ondervroegen. In eerste instantie werd gezegd dat Todasjev tijdens het verhoor met een mes uithaalde naar een agent, later werd gezegd dat het niet meer helemaal duidelijk was wat er gebeurde.

Uit rechtbankstukken blijkt dat Todasjev rechercheurs had verteld dat Tamerlan Tsarnajev betrokken was bij een onopgeloste drievoudige moord in 2011 in Waltham bij Boston. Het is onduidelijk of hij daar ook bewijzen voor had.

Tamerlan Tsarnajev kwam na de bomaanslag op de marathon om in een vuurgevecht met de politie. Zijn jongere broer Dzjochar werd enkele dagen later opgepakt. Bij de aanslag op 15 april kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 gewond.