Adriaanse: "Ajax moet thuis het verschil maken"

Ajax zal in de Europa League moeten afrekenen met Red Bull Salzburg. Co Adriaanse gelooft in de kansen van de Amsterdammers. Volgens de ervaren oefenmeester heeft de Nederlandse landskampioen de beste papieren om de volgende ronde te halen.

"Over twee wedstrijden moet dit kunnen", stelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ajax zal vooral thuis het verschil moeten maken met 2-0 of 3-0." Adriaanse heeft bij zowel Ajax als Salzburg een verleden. Bij beide clubs hield hij het slechts één seizoen vol, ondanks het feit dat hij bij zowel Ajax als Salzburg de ranglijst aanvoerde.

Ook anno nu staat Salzburg bovenaan in de Oostenrijkse competitie. De voorsprong op nummer twee SV Grödig bedraagt elf punten. Ajax moet de ploeg dan ook niet onderschatten, waarschuwt Adriaanse.

"De club heeft het beleid drastisch gewijzigd. Toen ik er nog trainer was, kon ik ervaring aantrekken met bijvoorbeeld Robin Nelisse en Barry Opdam", blikt hij terug. "Er spelen nu nog twee jongens van mijn tijd in het elftal, Christoph Leitgeb en Andreas Ulmer, meteen ook de routiniers. Verder is het een jonge selectie met veel Oostenrijkse jongens, aangevuld met een paar talentvolle Afrikanen."

Adriaanse is niet de enige Nederlander die op de loonlijst stond bij Salzburg. Dat geldt ook voor Eddy Achterberg, die er de functies van assistent-trainer en scout bekleedde. Ook Achterberg gelooft in de kansen van Ajax.

"Het Oostenrijkse voetbal wordt niet zo hoog aangeschreven, hoor", laat hij weten in de ochtendkrant. "Als Ajax speelt in de vorm zoals laatst tegen Barcelona dan maakt het een heel goede kans."