Cruijff niet rouwig om uitschakeling Ajax

Johan Cruijff vindt het niet nadelig dat Ajax na de winterstop niet in de Champions League maar in de Europa League actief is. Ajax liep overwintering in de Champions League mis door het 0-0-gelijkspel tegen AC Milan.

"Direct na AC Milan - Ajax constateer je twee dingen", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "De teleurstelling en het gevoel dat je in bijna alle opzichten de bovenliggende partij bent geweest. Het gevoel dat je op de goede weg zit."

"Daarom zie ik toch voordelen. In deze fase moet Ajax de stap maken van mogen naar moeten winnen. In de eredivisie is de ploeg daar al mee bezig, internationaal niet. Daar stonden de afgelopen twee jaar in het teken van het mogen winnen. Als Ajax wel van AC Milan had gewonnen, dan was dat in de tweede ronde van de Champions League weer het geval geweest."

"Daarom ben ik niet zo rouwig om in de Europa League te spelen. Omdat het team dan moet winnen. De tegenstanders zijn niet van het niveau Barcelona en AC Milan, dus moet je juist nu laten zien dat je de bovenliggende partij bent. Dit verplicht de ploeg om tenminste de volgende ronde te halen en eigenlijk ook de ronde daarna."

"In deze fase heeft bij Ajax de opbouw van het voetbal voorrang, ook omdat de club de financiën onder controle heeft. Daarom moet de ploeg in de Europa League laten zien dat het in de Champions League thuishoort", besluit Cruijff.