P.C. Hooftprijs naar Willem Jan Otten

Willem Jan Otten krijgt de P.C. Hooftprijs. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde maandag bekendgemaakt. Otten krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. "Willem Jan Otten kan worden gezien als een essayist pur sang", aldus het juryrapport.

Otten wint met de prijs zestigduizend euro. "Hij is origineel en persoonlijk in de keuzen van zijn onderwerpen. Als lezer merk je hoe hij al schrijvend op zoek is naar een ook voor hem nog onbekende uitkomst van zijn denken", staat te lezen in het rapport.

De 62-jarige Otten is behalve als essayist ook bekend als dichter, toneelschrijver en criticus. Hij was van 1989 tot 1996 redacteur van het literair tijdschrift Tirade. Hij debuteerde in 1973 als dichter met de bundel Een Zwaluw Vol Zaagsel, en was als toneel- en muziekcriticus verbonden aan Vrij Nederland.

Vorig jaar ging de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza naar A.F.Th van der Heijden. Eerdere winnaars in de categorie essay waren H.J.A. Hofland, Abram de Swaan en Frédéric Bastet.

De jury wordt dit jaar voorgezeten door socioloog Paul Schnabel en bestaat uit filosofe Désanne van Brederode, Vrij Nederland-redacteur Elma Drayer, wetenschapper Annet Mooij en journalist Jeroen van Kan. Otten neemt de prijs op 22 mei in ontvangst in het Letterkundig Museum in Den Haag.