Pienaar: "Mandela was mijn voorbeeld"

Oud-rugby'er Francois Pienaar heeft de donderdag overleden Nelson Mandela 'mijn president en mijn voorbeeld' genoemd. "Nelson Mandela was een buitengewoon en ongelooflijk mens", liet Pienaar vrijdag in een verklaring weten. "Niet alleen omdat hij zijn land verenigde toen die taak onmogelijk leek, maar ook omdat hij door zijn menselijkheid miljoenen mensen over de hele wereld inspireerde."

Pienaar was de captain van de Springboks toen ze in 1995 in eigen land wereldkampioen werden. Mandela overhandigde de Webb Ellis Cup, de wereldbeker, aan Pienaar en het beeld van de zwarte president en de witte rugby'er werd een symbool voor de regenboognatie. In de film Invictus werd Pienaar door Matt Damon gespeeld.

"Ik zal altijd dankbaar zijn voor de persoonlijke rol die Nelson Mandela in mijn leven gespeeld heeft", zei Pienaar. Mandela bezocht de Springboks regelmatig tijdens het WK in 1995. Zijn aanwezigheid bij de finale in Johannesburg, waar de president een shirt met Pienaars rugnummer 6 droeg, kwam voor de ploeg echter als een verrassing.

Pienaar vertelde al eerder dat hij vervolgens besloot het volkslied niet mee te zingen omdat hij zo geëmotioneerd was dat hij bij het meezingen van slechts een regel al bang was zijn focus te verliezen.