Extreme smog in Shanghai

De luchtvervuiling in Shanghai is vrijdag tot gevaarlijke hoogtes gestegen. Het stadsbestuur heeft mensen opgedragen kinderen binnen te houden en alle bouwprojecten zijn stilgelegd. Door de smog kunnen mensen niet meer dan enkele tientallen meters voor zich uit zien, waardoor ook vluchten van en naar de stad zijn vertraagd.

Vrijdagmiddag werden meer dan zeshonderd microgram fijnstof per kubieke meter gemeten in Shanghai, het hoogste niveau sinds de autoriteiten een jaar geleden begonnen met de metingen. De Wereldgezondheidsorganisatie acht 25 microgram per kubieke meter het maximale niveau dat de volksgezondheid nog geen schade toebrengt.

In het financiële district van de stad hangt een dikke, gele mist. Veel minder mensen wagen zich op straat. Ook de verkeersdrukte is afgenomen. De autoriteiten hebben dertig procent van alle overheidsvoertuigen van de weg gehaald. Openbare sportevenementen zijn afgelast. "Het voelt alsof ik in wolken van smog leef", zegt Zheng Qiaoyun, die niet naar buiten durft met haar zes maanden oude zoontje. "Ik heb hoofdpijn, ik loop te hoesten en ademen is moeilijk als ik op weg ben naar werk."

Er is niet één enkele reden voor de ernstige luchtvervuiling. De vele kolencentrales, uitlaatgassen, vervuiling van fabrieken en het weer spelen allemaal een rol. Shanghai heeft als kuststad meestal minder last van smog dan bijvoorbeeld de hoofdstad Beijing. De laatste tijd staat er echter erg weinig wind, waardoor de smog blijft hangen.

Op Chinese sociale media was de galgenhumor niet van de lucht. Inwoners van Shanghai grapten dat hun stad de inhaalslag met Beijing begint te winnen. Alan Yu, een kok uit Shanghai, beschreef ademen in Shanghai vrijdag als ware het een wijnproeverij. "De lucht in Shanghai heeft vandaag een gelaagde smaak", schreef Yu. "In eerste instantie is het scherp, enigszins rokerig. De nasmaak is vervolgens aardeachtig en bitter. Als je goed oplet kun je zelfs de (...) fijnstof voelen."