Richard van O. naar kliniek na vrijlating

Richard van O. wordt direct na zijn vrijlating opgenomen in een kliniek. Dat is een van de bijzondere voorwaarden die het Openbaar Ministerie aan zijn vrijlating stelt, meldt RTL Nieuws donderdag. De ex-man van kindermisbruiker Robert M. mag verder geen contact opnemen met slachtoffers en hun ouders, niet in Amsterdam en omgeving komen en niet met kinderen werken.

Als de kliniek waar Van O. wordt opgenomen vindt dat hij naar buiten mag, moet hij een elektronische enkelband dragen. De voorwaarden van zijn vrijlating gelden voor anderhalf jaar. De advocaat van Van O. laat weten dat zijn cliënt opziet tegen zijn vrijlating. "Hij is zo meegezogen in de Amsterdamse zedenzaak dat hij bang is op straat herkend te worden."

Het hof in Amsterdam veroordeelde Van O. in april dit jaar tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik van een 15-jarige jongen, medeplichtigheid aan het seksueel misbruik door Robert M. en het bezit van kinderporno. Van O. komt uiterlijk volgende week vrij. Dan heeft hij er tweederde van zijn gevangenisstraf opzitten.