Geen excuses voor De Roy van Zuydewijn

Edwin de Roy van Zuydewijn krijgt geen excuses van premier Mark Rutte (VVD) voor het feit dat nu pas duidelijk is geworden dat prins Bernhard achter het onderzoek van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar hem zat. Ook komt er geen persoonlijk gesprek, zei Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de kwestie.

Rutte wees erop dat De Roy van Zuydewijn het debat bijwoont vanaf de publieke tribune. Ook heeft het feitencomplex niets nieuws opgeleverd, behalve dat prins Bernhard aandrong op het onderzoek. "Ik denk dat deze waarheidsvinding zal bijdragen aan een zekere rust voor hem in dit dossier", zei Rutte. "Ik zie echt niet wat een gesprek zou toevoegen."

Ook ziet hij daarom 'geen enkele grond' om excuses aan te bieden. "Het dossier geeft daar geen aanleiding toe." Onder meer de SP en D66 hadden aangedrongen op excuses en een persoonlijk gesprek. Rutte is verder ook niet bereid om de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten, de CTIVD, de gang van zaken te laten onderzoeken.

Dat Bernhard bij de DKDB aandrong op het onderzoek nu pas bekend is gemaakt, heeft ermee te maken dat de prins nog in leven was toen de kwestie speelde in 2003. Bekendmaking destijds zou zijn persoonlijke levenssfeer hebben aangetast, zei Rutte. Bernhard overleed in 2004, en daarom is besloten om nu dit 'laatste feit' wel naar buiten te brengen.