'Buitenlandse overname ABN AMRO niet bezwaarlijk'

Het kabinet vindt het niet 'bezwaarlijk' als ABN AMRO na een beursgang zou worden gekocht door een grote, buitenlandse partij. Voorwaarde is wel dat de bank na overname op de Nederlandse markt actief blijft. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

"Als een overname van ABN de stabiliteit van de financiële sector in Nederland niet zou schaden, dan ziet het kabinet geen problemen", aldus de bewindsman. Wanneer de koper ABN AMRO zou ontmantelen, of de activiteiten naar het buitenland zou verplaatsen, dan is dat echter wel problematisch.

"In zo'n geval verdwijnt de bank uit het Nederlandse bankenlandschap", zei Dijsselbloem. "En onze bankensector moet niet smaller worden, met oog op de stabiliteit en concurrentie." De beschermingsmuren die de bank bij een beursgang in de toekomst krijgt, moeten de bank daarom alleen beschermen voor vijandige overnames.

Een van de beschermingsmechanismen die Dijsselbloem wil opzetten, is een onafhankelijke 'stichting continuïteit', die het voortbestaan van de bank moet bewaken. Zo'n stichting zou in een klap voldoende stemrecht kunnen opeisen om een vijandige overname af te slaan. Ook KPN wist op die manier onlangs een vijandig bod af te slaan.

De vrees dat de bank door zo'n beschermingswal minder oplevert bij een beursgang, wimpelde Dijsselbloem weg. Beleggers weten van tevoren dat een beschermingsconstructie aanwezig is, betoogde hij. Ook benadrukte hij nogmaals de bank pas te willen verkopen zodra de marktomstandigheden goed zijn. "We hebben geen haast", zei hij.

ABN AMRO had, voordat het gekocht werd door de staat, ook al een vergelijkbare beschermingsconstructie. Voormalig topman Rijkman Groenink besloot die verdedigingsmuur in 2004 te slechten, omdat het aandeel nauwelijks in prijs steeg. Die beslissing zette uiteindelijk de deur open voor de overname door het trio Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis in 2007.

Toen Fortis een jaar later in de problemen kwam, besloot de regering de Nederlandse activiteiten van Fortis en ABN AMRO over te kopen. Een van die activiteiten was Fortis-dochter en verzekeraar ASR, met merken als Ditzo en De Amersfoortse. Het kabinet wil ook ASR op termijn weer van de hand doen.

Dijsselbloem denkt echter niet dat ASR een vergelijkbare beschermingswal nodig heeft als ABN AMRO, zo zei hij woensdag. Wanneer ASR na een eventuele beursgang zou worden gekocht, bedreigt dat de Nederlandse verzekeringssector namelijk niet, zo denkt de minister. "De positie van ASR in de verzekeringssector is anders dan de plek van ABN in de bankensector", aldus Dijsselbloem.