'RBS maakte bewust bedrijven kapot'

Banken, zo zegt men, zijn de motor van de economie. Zonder banken zouden veel ondernemingen geen krediet kunnen krijgen om te beginnen. Maar voor de Royal Bank of Scotland was dat kennelijk niet zo belangrijk. Die liet gezonde bedrijven opzettelijk failliet gaan om de inboedel goedkoop in te kunnen pikken.

De overheid kwam de wanpraktijken op het spoor na klachten over de Global Restructuring Group (GRG), één van RBS' takken. De taak van GRG is om zo veel mogelijk geld te schrapen uit slechte leningen. Daarvoor hebben ze verregaande mogelijkheden. Zo mogen ze leencontracten opzeggen, enorme rente vragen en grote boetes uitdelen.

Zakenman Lawrence Tomlinson verzamelde in opdracht van het Ministerie van Zaken bewijs dat ook gezonde leningen naar de GRG overgeheveld werden, vaak onder kleine technicaliteiten. GRG vroeg vervolgens torenhoge rentes en hoge servicekosten. Als het bedrijf dat niet kon betalen, werden ze voor weinig opgekocht door een andere tak van RBS.

Minister van Zaken Vincent Cable krijgt vandaag het verslag in handen en heeft het doorgestuurd naar de Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority: "Sommige beschuldigingen zijn erg serieus en ik verwacht een dringengd antwoord op de vraag welke maatregelen genomen zijn."

RBS ontkent natuurlijk alles: "GRG weet de meeste bedrijven waarmee het werkt weer gezond te krijgen, maar in alle gevallen werkt het samen met klanten in een erg stressvolle periode. Niet alle bedrijven die serieuze financiële problemen krijgen, kunnen gered worden." Volgens Tomlinson is dat echter allerminst waar. De meeste bedrijven zouden ofwel in de problemen blijven ofwel failliet gaan.

Overigens hebben de twijfelachtige praktijken RBS allerminst gered. De bank moest met belastinggeld geholpen worden en is nu voor 80 procent in staatshanden.