Johansson en McConaughey winnen in Rome

Scarlett Johansson heeft zondag op het internationale filmfestival in Rome de prijs voor beste actrice gewonnen voor haar rol in Her. Matthew McConaughey ging er met de prijs voor beste acteur vandoor voor zijn rol in Dallas Buyers Club, de film die ook de publieksprijs won. Het festival in de Italiaanse hoofdstad vond plaats van 8 tot en met 17 november.

In Her is Johansson te horen als Samantha, de stem van een geavanceerd computerprogramma dat moet inspelen op de wensen van de gebruiker. Joaquin Phoenix speelt een eenzame schrijver die langzaamaan verliefd wordt op het programma, dat hem natuurlijk nooit echt kan geven waar hij naar verlangt. Opvallend is dat Johansson geen seconde in de film te zien is.

In het op feiten gebaseerde Dallas Buyers Club speelt McConaughey een man bij wie in 1985 hiv wordt geconstateerd. Officieel heeft hij nog slechts een maand te leven, maar hij besluit een nog niet goedgekeurd medicijn te gebruiken. Het slaat aan, waarna hij het - illegaal - aan andere aidspatiënten gaat verkopen en op den duur een internationaal distributienetwerk opzet. McConaughey viel voor de rol zo'n 23 kilo af.

De film was op het filmfestival van San Sebastian al festivalwinnaar. McConaughey en Jared Leto, die in de film een travestiet speelt, werden op het Hollywood Film Festival al verkozen tot acteur van het jaar en acteur in de beste doorbraakrol.


Johansson en McConaughey winnen in Rome (Foto: Novum)