Amélie-regisseur heeft niets met Franse cinema

De Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft weinig op met films van eigen bodem. "Ik heb niets met de Franse cinema, de Amerikaanse spreekt me veel meer aan", zegt de filmmaker, vooral bekend van zijn hit Amélie uit 2001, tegen Novum Nieuws. Zijn nieuwste film The Young and Prodigious T.S. Spivet vertelt een echt Amerikaans verhaal.

De 10-jarige T.S. Spivet is een genie en woont met zijn familie op een ranch in Montana. Als hij een belangrijke prijs heeft gewonnen voor uitvinders, wordt hij uitgenodigd op het prestigieuze Smithsonian Institute in Washington D.C. Niemand weet echter dat hij nog een kind is.

Jeunet heeft er bewust voor gekozen om niet met Amerikaanse studio's in zee te gaan. "Het is een Frans-Canadese coproductie geworden. We hebben ook veel gefilmd in Canada, dat natuurlijk lijkt op de VS. Zo houd ik de vrijheid om te maken wat ik wil. In Frankrijk heb ik mijn sporen ruimschoots verdiend, daar hoef ik nooit iets uit te leggen of compromissen te sluiten."

"Daarnaast is het een Amerikaans verhaal, over een jongen die in zijn eentje door de Verenigde Staten reist, dus ik besloot deze film in het Engels te maken", gaat Jeunet verder. "Zo'n verhaal vertel je niet over een Franse knul die op de Thalys stapt. Dat werkt gewoon niet."

Overigens merkt de 60-jarige Jeunet ook in Frankrijk dat de studio's steeds meer in zijn nek beginnen te hijgen. "Ze gaan zich steeds meer bemoeien met mijn films en vragen me soms of ik niet meer een Hollywood-achtige film wil maken. Dan moet je sterk zijn en ze vertellen dat ze kunnen ophoepelen."

Maar ook dat is nog niets vergeleken met filmmakers in de Verenigde Staten. "Daar luisteren de grote filmstudio's echt alleen maar naar de mensen van de marketing", zegt Jeunet. "Elke Amerikaanse regisseur klaagt tegenwoordig, van Soderbergh tot Spielberg. Ik stel ze regelmatig voor om in Europa te komen filmen."

Jeunet heeft wel een echte Amerikaanse studiofilm op zijn naam staan, Alien: Resurrection uit 1997. Die ervaring is hem goed bevallen. "Ik ben trots op die film en er was geen sprake van strijd. De studio was ook blij met me want ze boden me Life of Pi aan. Ik heb twee jaar aan mijn versie gewerkt."

De klus ging uiteindelijk naar de Taiwanese regisseur Ang Lee. "Mijn versie was te duur", lacht Jeunet. "Ik kreeg niet meer dan zestig miljoen, en daarvoor kon ik het niet. Ang Lee heeft het uiteindelijk voor zo'n 150 miljoen gedaan, maar die werd dik gesponsord door Taiwan omdat hij daar vrienden in de regering heeft."

The Young and Prodigious T.S. Spivet, met bijrollen van Helena Bonham Carter en Judy Davis, gaat donderdag in première.


Amélie-regisseur heeft niets met Franse cinema (Foto: Novum)