GroenLinks: scooter niet op fietspad

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil de nog altijd in populariteit oprukkende scooters van het fietspad af hebben. De partij vindt dat scooterrijders maar op de rijbaan moeten gaan karren.

GroenLinks is daarom een petitie begonnen om de politiek te overtuigen dat 'de Amsterdammer' genoeg heeft van scooters op het fietspad. "Je fietst naar je werk of met je kinderen naar school en je wordt afgesneden door scooters, met of zonder helm", zo kenschetst hoofdstedelijk lijsttrekker Rutger Groot Wassink de ergenis die iedere fietsende Amsterdammer volgens hem kent. Vervolgens sta je bij het stoplicht te hoesten in de ongezonde uitlaatgassen, voegt hij eraan toe.

De lijsttrekker vindt dat er nou maar eens een keuze moet worden gemaakt, en wat hem betreft is dat het geven van ruimte aan fietsers boven scooters. Dus moeten 'die ondingen' van het fietspad. Elektrische scooters zijn volgens GroenLinks echter geen ondingen, en zouden juist gestimuleerd moeten worden. De partij wijst in dat verband op de grote hoeveelheid gevaarlijke fijnstoffen die veel traditionele scooters uitstoten.

Hoewel Groot Wassink het ook over helmloze scooteraars heeft, is het onduidelijk hoe het volgens de partij precies zit met het onderscheid bromscooter/snorscooter. Voor de laatste categorie, die tot 25 kilometer per uur mag, is er geen helmplicht. Juist dit type scooter is sinds de invoering van het brommerrijbewijs zeer populair geworden. Het lijkt niet erg realistisch om de snorscooter naar de rijbaan te verbannen, en dat roept de vraag op of het idee van GroenLinks, hoe nobel het ook mag klinken, erg veel zoden aan de dijk zou zetten.


GroenLinks: 'Ban scooters van fietspad' - AT5