Wassen Van Gogh op bezoek in eigen museum

Het wassen beeld van Vincent van Gogh is voor anderhalve week verhuisd van de Dam maar naar het Museumplein in Amsterdam. Vanwege de herfstvakantie is het beeld van Madame Tussauds sinds dinsdag te zien bij het Van Gogh Museum. Vanaf zaterdag organiseert dat laatste museum speciale activiteiten voor kinderen en hun familieleden.

Het idee om de wassen beeltenis van Van Gogh uit te lenen was afkomstig van Madame Tussauds, laat het Van Gogh Museum desgevraagd weten. Madame Tussauds leent zijn beelden niet zomaar uit, licht een woordvoerder van dat museum toe. "Maar in dit geval was het logisch. Vincent was ook nog nooit op bezoek geweest bij het Van Gogh Museum." Het museum zegt verder wel eens beelden kortdurend uit te lenen voor bijvoorbeeld filmpremières.

Het Van Gogh Museum laat dinsdag verder weten dat tijdens de zogenoemde Familiedagen van het museum speciale rondleidingen met acteurs plaatsvinden. Ook zijn er onder meer allerlei kijk- en doeopdrachten. Het wassen beeld van de schilder is te bezichtigen, waarbij kinderen met het beeld op de foto kunnen.

In het museum is sinds mei Van Gogh aan het Werk te zien. De jubileumtentoonstelling - het museum bestaat veertig jaar - besteedt aandacht in de ontwikkeling van Van Gogh. Daarbij zijn niet alleen schilderijen, maar ook brieven, werken op papier en persoonlijke eigendommen van de schilder te zien.

De herfstvakantie voor het midden en noorden van het land begint zaterdag. In het zuiden hebben de meeste scholen deze week al vrij. Na de herfstvakantie, op maandag 28 oktober, gaat het beeld terug naar het museum op de Dam.