CDU/CSU begint optimistisch aan formatie met SPD
De invoering van een minimumloon in Duitsland is niet het onontkoombare breekpunt in de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de SPD waarvoor het door velen wordt gehouden. Volgens verscheidene CDU-kopstukken gaapt tussen de standpunten van de beide partijen helemaal niet zo'n grote kloof, schrijft de Frankfurter Allgemeine vrijdag.
De Duitse krant citeert onder meer Peter Weiss, die in de Bondsdagfractie van CDU/CSU het christelijk-sociale smaldeel aanvoert. Weiss denkt dat niet alleen met de SPD, maar ook met de Groenen over het minimumloon wel degelijk te praten valt. "Ik denk dat met beide potentiële coalitiepartners een vergelijk mogelijk is", aldus de voorman van de linkervleugel van de christendemocraten.
Veertien vertegenwoordigers van de CDU/CSU en zeven van de SPD verkennen vrijdagmiddag de mogelijkheid van een zogeheten grote coalitie. Als de twee grote partijen elkaar weten te vinden en samen een regering vormen beschikt die over een overweldigende meerderheid in het parlement.
De sociaaldemocraten aanvaardden de uitnodiging van bondskanselier Merkel met luidkeels beleden tegenzin. De SPD probeert sinds de gevoelige nederlaag die de partij in de Bondsdagverkiezingen van 22 september leed de huid zo duur mogelijk te verkopen. De sociaaldemocraten gokken erop dat CDU/CSU er met de andere mogelijke regeringspartner, de Groenen, ook niet gemakkelijk uit komt.
Bovendien lijkt bondskanselier Merkel er na haar klinkende verkiezingsoverwinning weinig voor te voelen opnieuw naar de kiezer te stappen. Ook de SPD zit volgens partijvoorzitter Sigmar Gabriel niet te wachten op nieuwe verkiezingen. De onzekerheid die met het zo lang ontbreken van een stevige regering gepaard gaat is schadelijk voor Duitsland, zei Gabriel donderdagavond.
Verscheidene kopstukken van CDU/CSU toonden zich de afgelopen dagen optimistisch over de regeringsvorming. Met beide mogelijke regeringspartners ziet de partij formatiebesprekingen wel zitten. Hoewel de Groenen om het hardst verkondigen dat zij de avances van de christendemocraten niet serieus nemen, zouden al dagen informele gesprekken tussen beide partijen worden gevoerd.
De eerste bespreking tussen CDU en SPD zou vrijdagmiddag beginnen. Onder meer Merkel zelf schuift aan. Het belangrijkste geschilpunt tussen christen- en sociaaldemocraten lijkt nog altijd de door SPD gewenste en door CDU verwenste belastingverhoging.