'Kabinet verhoogt belastingtarieven stiekem'

Het kabinet verhoogt feitelijk de belastingtarieven door te snoeien in verschillende fiscale kortingen. Veel middeninkomens zitten in theorie in de schijf met een tarief van 42 procent, maar feitelijk gaan zij 49 procent betalen. Dat stelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op basis van eigen berekeningen.

Mensen die net boven het minimumloon zitten, betalen over vier jaar 45 procent in plaats van 42 procent, stelt belastingspecialist Omtzigt. Mensen die tussen 56.000 euro en 93.000 euro verdienen, vallen in het tarief van 52 procent, maar betalen feitelijk 59 procent.

"Als je meer belasting wilt binnenhalen, kun je de tarieven verhogen. Dat klinkt heel erg onsympathiek en heet nivellering", zegt Omtzigt. "Je kunt ook in het geheim de percentages omhoog schroeven en dat is wat er nu gebeurt."

Dat mensen meer kwijt zijn aan belasting, komt onder meer doordat de algemene heffingskorting van 2001 euro inkomensafhankelijk wordt. Wie twintigduizend euro verdient en honderd euro loonsverhoging krijgt, betaalt daarover 42 euro belasting en krijgt drie euro minder algemene heffingskorting. In totaal is deze persoon dus 45 euro belasting kwijt, in plaats van 42 euro, becijfert Omtzigt.

Ook wordt de arbeidskorting afgebouwd, en zijn er nog andere regelingen die het effect versterken. Soms houdt een werknemer maar dertig procent over, stelt Omtzigt. "Ik heb het nog niet kunnen vergelijken met Cuba of andere socialistische heilstaten, maar volgens mij komen we een aardig eind in de richting."