Woody Allen vreest niet voor gekte

Woody Allen staat bekend om zijn neuroses, maar hij denkt niet dat hij ooit zal doordraaien. Volgens de New Yorkse regisseur is het niet heel waarschijnlijk dat iemand zijn verstand verliest. "Het gebeurt niet veel mensen", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Dus je kunt het maar beter uit je hoofd zetten."

Psychologische aandoeningen komen vaak voor in het werk van de 77-jarige regisseur. Allen heeft zelf regelmatig neurotische types gespeeld in zijn eigen films en een psycholoog is hem ook niet vreemd. Zijn ex Mia Farrow schrijft in haar autobiografie bijvoorbeeld dat ze haar douche moest laten verbouwen, omdat Allen er niet tegen kon dat het afvoerputje in het midden van de douche zat en niet aan de zijkant.

Antidepressiva en bètablokkers komen ook veelvuldig voor in Allens nieuwe komedie Blue Jasmine. De hoofdpersoon, gespeeld door Cate Blanchett, verliest plotseling al haar geld als haar man een oplichter blijkt. Ze blijft vasthouden aan haar status van rijke vrouw, terwijl ze bij haar arme zus inwoont.

"Iedereen houdt zichzelf een beetje voor de gek, we maken allemaal ons eigen leven mooier in onze fantasie", vertelt Allen. "Maar als je dat zo erg doet als Jasmine, dan wordt het een probleem."

De Australische Blanchett was de eerste keuze van Allen. "Deze rol moet door een heel goede actrice worden gespeeld, want het is geen makkelijke", aldus de beroemde New Yorker. Allen had weinig andere opties voor de rol. "Er zijn wel een paar actrices die ik zou hebben benaderd, maar zij was mijn eerste keuze. Ze is niet de enige goede actrice op aarde, maar wel een van de weinige."

Blue Jasmine draait sinds donderdag in de bioscopen.


Woody Allen vreest niet voor gekte (Foto: Novum)