Congres VS verdeeld over hulp aan Egypte

Het Amerikaanse Congres is verdeeld over het al dan niet intrekken van de militaire steun aan Egypte. De Amerikaanse regering heeft de machtsovername door het leger tot dusver geen staatsgreep genoemd. Als ze dit wel zou doen zou volgens de wet de hulp moeten worden gestaakt.

De meeste leden van de Democratische Partij steunen de koers van de regering van president Barack Obama. Democratisch Congreslid Keith Ellison, de eerste moslim ooit in het Congres, zei zondag echter dat de hulp aan Egypte wat hem betreft moet worden gestopt. "Ik zou de steun stopzetten maar wel de diplomatieke activiteiten in Egypte en de regio opvoeren", aldus Ellison. "Ik zou zeggen dat we de hulp hervatten zodra het bloedvergieten stopt en de weg naar de democratie, die ze eerder bewandelden, opnieuw wordt ingezet."

Volgens Ellison moet er ook ondubbelzinnig gezegd worden wat de machtsovername werkelijk was. "Het is in mijn ogen onmogelijk om te zeggen dat dit geen coup was. Het was een coup. En dat moeten we zeggen. En dan moeten we vervolgens onze eigen wetten volgen, die voorschrijven dat we de leiders van een coup niet financieel kunnen steunen."

Veel leden van de Republikeinse Partij willen de steun aan Egypte afkappen, maar ook de Republikeinen zijn niet eensgezind. Volgens Congreslid Peter King zouden de VS aan invloed inboeten als de steun wordt ingetrokken, en moeten de VS kiezen tussen twee kwaden. "Ik denk dat we de Amerikaanse belangen beter kunnen beschermen als we samenwerken met het leger en onze relatie met het leger onderhouden."