Canadese regisseur opgepakt in Egypte

De Canadese filmmaker en activist John Greyson is afgelopen vrijdag in Cairo gearresteerd. Greyson was samen de uit London, Ontario afkomstige arts Tarek Loubani op weg naar Gaza. Loubani was naar Egypte gereisd om daar eerste hulp te bieden aan mensen, die gewond waren geraakt bij de demonstraties tegen het afzetten van de gekozen leider Muhammad Morsi. Loubani en Greyson waren van plan om naar Gaza door te reizen, om daar hun medische diensten te verlenen.

Via de website van de London Free Press vernemen we van bekenden van Loubani dat het niet bekend is waar de twee zijn opgepakt en dat het eveneens onbekend is waar Greyson en Loubani op dit moment verblijven. De Canadese filmmaker en activist Elle Flanders heeft ondertussen het publiek opgeroepen om via de email contact op te nemen met de Canadese minister van buitenlandse zaken John Baird (bairdj@parl.gc.ca), om hem het volgende bericht te sturen:

Dear Minister Baird,

We respectfully request that you demand the immediate release of respected Canadian filmmaker John Greyson and esteemed Canadian medical doctor Tarek Loubani. They were arrested by Egyptian police yesterday and have not been heard from since. We ask the Canadian government to take all measures to locate them and secure their release.

Thank you

Greyson is een prominente Canadese filmmaker die bekend staat om zijn uitgesproken mening. De regisseur, die eerder films maakte zoals Zero Patience en Fig Trees, kwam in 2011 in opspraak toen hij zijn film terugtrok van het Toronto International Film Festival toen bekend werd dat er ook Israelische films te zien waren. Waarom Greyson dat deed kun je hier lezen. Loubani, die als 10-jarige vluchteling in Canada aankwam in 1991, werd in 2003 nog als ongewenste vreemdeling Israel uitgezet, nadat hij zich had aangesloten bij een protestactie op de West Bank. Vrienden van Greyson en Loubani maken zich ernstig zorgen over de gezondheid van het tweetal.

Elle Flanders doet oproep via Facebook
Elle Flanders doet oproep via Facebook