Nieuwe Kerk geschikt voor uitvaart Friso

De Nieuwe Kerk in Delft kan worden gebruikt voor de uitvaart van prins Friso als de koninklijke familie dat wil, ondanks de renovatie. Dat meldt een woordvoerder van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk dinsdag.

"We weten niet precies wat de wensen zijn van de familie en hebben nog geen verzoek ontvangen via de Rijksvoorlichtingsdienst", zegt de woordvoerder. "Maar we houden nog gewoon erediensten en een uitvaart zou ook kunnen."

De Nieuwe Kerk, waar de Oranjes een grafkelder hebben, wordt op dit moment gerenoveerd en staat zowel binnen als buiten in de steigers. De renovatie is pas volgend jaar voltooid.

Mocht de Nieuwe Kerk niet voldoen aan de wensen van de Oranjes dan kan worden uitgeweken naar de Oude Kerk in Delft. "Die heeft wel wat minder zitplaatsen dan de Nieuwe Kerk", aldus de woordvoerder. In de Oude Kerk vond het huwelijk van prins Friso en Mabel plaats in 2004.

Onderdeel van de restauratie van de Nieuwe Kerk is de uitbreiding van de grafkelder van de koninklijke familie. Prins Bernhard was in 2004 de laatste die in de crypte werd bijgezet. De grafkelder is niet toegankelijk voor het publiek.