Paustoeristen overspoelen Copacabana

Het frivole Rio de Janeiro kijkt reikhalzend uit naar de komst van paus Franciscus. De paus, die maandagavond in de Braziliaanse 'stad van de zonde' landt, trekt er naar verwachting een miljoenenpubliek.

Dinsdag draagt de paus ter gelegenheid van de rooms-katholieke Wereldjongerendagen op het strand van Copacabana de mis op. De schaarsgeklede badgasten op het vermaarde witte zandstrand maken dan plaats voor mogelijk een miljoen jonge gelovigen. Franciscus, die een week in Brazilië verblijft, bezoekt ook een kapelletje in een sloppenwijk en maakt een uitstapje om de nationale beschermheilige te eren.

"Ik ben hier voor het geloof! Ik ben hier voor het plezier! En ik ben hier voor de eerste Latijns-Amerikaanse paus!", jubelde de 27-jarige Paraguayaan Ismael Diaz maandag in Copacabana. Diaz deelde in afwachting van de aankomst van Franciscus high fives uit aan medepelgrims. "Ik ben hier omdat ik de kracht van God in me heb en iedereen tot zijn volgelingen wil maken", riep de bedevaartganger tegen luierende zonaanbidders terwijl hij zijn spierballen liet rollen. "Arghhhhhh!"

Waren alle Brazilianen zo vroom en geestdriftig als Diaz, dan zou de paus een zorgeloze zonvakantie wachten. Maar de jonge bedevaartgangers zijn in Latijns-Amerika, dat meer rooms-katholieken telt dan welk werelddeel ook, geen regel maar uitzondering. Miljoenen gelovigen hebben de moederkerk de rug toegekeerd. Ze voelen zich meer thuis in de snelgroeiende pinkstergemeenten of houden het geloof zelfs helemaal voor gezien.

Een op de vijf Brazilianen is inmiddels lid van de pinksterbeweging, een evangelische stroming die er dertig jaar geleden nog nauwelijks bestond. De activistische pinkstergemeenten, die vurig zending bedrijven in de Braziliaanse sloppenwijken, hebben onder de armen veel zieltjes gewonnen.

Maar paus Franciscus geeft zich niet zomaar gewonnen. De paus van Argentijnse komaf speelt in Latijns-Amerika dan ook een thuiswedstrijd. Bovendien heeft hij tijdens zijn eerste maanden in het Vaticaan laten zien hoe gemakkelijk hij in de omgang is. Vooral van jongeren heeft hij met zijn bescheidenheid en warmte het hart weten te winnen.

Franciscus, die een dienende kerk bepleit en zelf het goede voorbeeld wil geven, sjouwde bij zijn vertrek van het vliegveld van Rome zelf zijn tas de vliegtuigtrap op. De paus heeft laten weten dat hij in Brazilië onder meer een favela, een gevangenis en een ziekenhuis wil bezoeken. Toen Franciscus nog aartsbisschop van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires was stond hij al bekend om zijn oog voor de minderbedeelden.

De paus komt rond 21.00 uur Nederlandse tijd in Rio aan. In het Guanabara-paleis in de stad spreekt hij nog die avond president Dilma Rousseff. Ontevreden Brazilianen hebben aangekondigd tijdens hun ontmoeting voor het paleis te demonstreren. Het protest is niet zozeer tegen de paus gericht, maar vooral tegen de regering.

Al wekenlang gaan duizenden Brazilianen geregeld de straat op om lucht te geven aan hun verontwaardiging over de corruptie, de belabberde voorzieningen en de groeiende kloof tussen arm en rijk. De paus lijkt wel sympathie te voelen voor de wensen van de betogers.