'Dopezaken gunstig voor Turkse kandidatuur Spelen '

De Turkse dopinggevallen hebben een gunstig effect op de kandidaatstelling van Istanbul voor de Olympische Spelen van 2020. Dat meent het hoofd van het Olympisch Comité van Turkije woensdag. "Mijn persoonlijke mening is dat deze incidenten geen negatieve invloed op ons bid hebben. Elke positieve test is juist een indicatie van onze strijd tegen doping", stelt Ugur Erdener woensdag.

De internationale atletiekbond IAAF heeft een groot dopingschandaal in de Turkse atletiek aan het licht gebracht. Zo'n dertig atleten zouden in aanloop naar de Middellandse Zeespelen eind vorige maand in de Turkse plaats Mersin bij dopingcontroles buiten competitie betrapt zijn.

In de Turkse atletiek zijn al eerder sporters op doping betrapt. Bij Asli Cakir Alptekin, de winnares van de 1500 meter tijdens de Spelen in Londen, werden in mei afwijkende bloedwaarden aangetroffen. Nevin Yanit, tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter horden, werd ook in mei betrapt. Vorige week kwamen daar acht atleten bij.

Istanbul concurreert met Madrid en Tokyo om de Spelen van 2020 te organiseren. De beslissing over welke stad de Spelen krijgt toegewezen, valt op 7 september.