Tropenmuseum toont Eschers islamitische inspiratie

De invloed van islamitische kunst op het werk van M.C. Escher staat centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Tropenmuseum. "Escher is heel bekend, maar veel mensen weten niet dat hij werd geïnspireerd door islamitische kunst", vertelt conservator Mirjam Shatanawi woensdag. "Dit is de eerste tentoonstelling die het verband tussen Escher en islamitische kunst laat zien."

De expositie is vanaf vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam te bezoeken. Op dezelfde dag opent in het Haagse museum Escher in Het Paleis ook een tentoonstelling over Escher en islamitische kunst. Beide instituten werkten nauw samen in de totstandkoming van de exposities, meldt Peter Verdaasdonk, die nog tot maandag directeur van het Tropenmuseum is.

In het paleis Alhambra in Granada kwam Escher in contact met islamitische kunst. Toen de jonge, net afgestudeerde graficus in 1922 het Spaanse paleis bezocht, was hij onder de indruk van de ingewikkelde geometrische patronen die het paleis versieren. In 1936 keerde Escher terug naar het paleis en tekende hij, samen met zijn vrouw, allerlei patronen na.

De kunstenaar analyseerde de patronen en ontdekte de wiskundige structuren waarmee de figuren waren opgebouwd. Escher ging soortgelijke figuren tekenen en dat leidde uiteindelijk tot de bekende, vlakvullende patronen en onnavolgbare dieptewerking waarmee Escher nu internationale bekendheid geniet. In het Tropenmuseum zijn de werken van Escher te zien naast islamitische kunst. De overeenkomsten zijn volgens Shatanawi groot.

Escher Meets Islamic Art, de expositie in het Tropenmuseum, gaat in op de achtergrond van islamitische kunst. Escher & Schatten uit de Islam, de tentoonstelling in Escher in Het Paleis, richt zich vooral op de visuele overeenkomsten tussen Eschers werk en islamitische kunst, laat Shatanawi weten. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 3 november te bezoeken.