G. Davis helpt VN-onderzoek vrouwenrollen

Actrice Geena Davis gaat samenwerken met de Verenigde Naties bij een onderzoek naar de manier waarop vrouwelijke personages worden neergezet in familiefilms. Het wordt het eerste wereldwijde onderzoek naar genderrepresentatie in films en wat het effect daarvan is. Het VN-onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het goede doel dat Davis in 2007 oprichtte, het Geena Davis Institute On Gender in Media.

Davis vindt dat media de wereld voorhouden dat vrouwen 'niet de helft van de ruimte op aarde innemen'. "Het beeld in de media heeft een grote invloed op de eigenwaarde van kinderen en hun toekomstbeeld", legt de 57-jarige Davis uit. Ze speelde de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten in de tv-serie Commander in Chief.

Het onderzoek richt zich op best bezochte bioscoopfilms in diverse landen waaronder Australië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Japan. De resultaten worden eind volgend jaar verwacht.

Davis zet zich al jaren in voor de verbetering van de vertegenwoordiging van vrouwen in de media. Uit eerder onderzoek dat werd gedaan in opdracht van het Geena Davis Institute bleek dat in Amerikaanse familiefilms 28 procent van de sprekende personages een vrouw was, dat 3,4 procent van de zakenlieden door een vrouw werd gespeeld en 4,5 procent van de hooggeplaatste politici.

Lakshmi Puri, baas van de vrouwenorganisatie van de VN, wil een einde maken aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de media. "We hopen dat het onderzoek een positief effect heeft op de perceptie van vrouwen in de samenleving", aldus Puri.


Geena Davis helpt VN-onderzoek vrouwenrollen (Foto: Novum)