[Tour] Kittel wint chaotische etappe

De eerste etappe van de Tour de France 2013, van Porto Vecchio naar Bastia over een afstand van 210 kilometer, is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van de Nederlandse Argos-Shimano bleef in de eindsprint Alexander Kristoff en de Nederlandse debutant Danny van Poppel voor.

Vanuit de start gingen vijf renners op avontuur: Lars Boom (Belkin), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Juan José Lobato (Euskaltel), Cyril Lemoine (Sojasun) en Jerome Cousin (Europcar). Het vijftal kreeg de ruimte van het peloton en hun maximale voorsprong was zo'n vier minuten.

Zo'n vijftig kilometer voor de finsh was de voorsprong van de koplopers op het peloton een kleine twee minuten en was Lobato teruggepakt door de grote groep. De vier anderen koplopers werden 36 kilometer door het peloton bijgehaald. Zo'n twintig kilometer voor de meet waren het de ploegen van Sky, Saxo Bank en RadioShack die het peloton aanvoerden.

Johnny Hoogerland kwam zo'n vijftien kilometer voor de streep ten val toen hij in een reclamedoek langs de weg reed. Hij kon echter weer verder. Bij de finish waren er inmiddels ook problemen omdat de bus van de ploeg Orica het finishdoek raakte en klem stond. De organisatie slaagde er aanvankelijk niet in om de bus op tijd weg te krijgen waardoor de finish drie kilometer eerder werd getrokken. Even later was de bus toch los waardoor de 'oude finish' weer in ere werd hersteld.

Even later was er voorin het peloton een grote valpartij waardoor een aantal renners onder wie Greipel en Sagan op achterstand raakte. Een paar kilometer voor de streep was het Niki Terpstra die een alles of niets poging deed maar hij kreeg niet meer dan een klein gaatje en werd teruggehaald. In de eindsprint was het Marcel Kittel die de sprint won en Argos-Shimano de dagwinst bezorgde. 

Uitslag eerste etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG Dui 4.56,52
2 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
3 Danny van Poppel VAC NED z.t.
4 David Millar GAR GBR z.t.
5 Matteo Trentin OME ITA z.t.
6 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
7 Gregory Henderson LOT NZL z.t.
8 Jurgen Roelandts LOT BEL z.t.
9 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
10 Kris Boeckmans VAC BEL z.t.