Censuur in Duits Eichmann-dossier mag

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst hoeft niet alle informatie over waar Adolf Eichmann zich in de jaren vijftig bevond te overhandigen aan een journalist. Dat heeft een Duitse rechtbank donderdag bepaald. De inlichtingendienst staat in zijn recht om delen van het Eichmann-dossier te censureren, aldus de rechtbank.

Eichmann, die ook wel bekendstaat als de architect van de Holocaust, werd in 1960 door agenten van de Israëlische Mossad in de kraag gegrepen in Buenos Aires en meegenomen naar Jeruzalem. Na een proces werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Een journalist van de Duitse krant Bild vermoedt dat de buitenlandse inlichtingendienst al in 1952 wist dat Eichmann naar Argentinië was uitgeweken.

De inlichtingendienst zei in een reactie op het vonnis dat het grootste gedeelte van het Eichmann-dossier al openbaar is gemaakt. Een klein deel zou echter nog geheim moeten blijven omwille van de 'staatsveiligheid', aldus de inlichtingendienst. Een advocaat van Bild zei een beroep bij het hoogste hof in Duitsland niet uit te sluiten. Volgens de advocaat wordt met het censureren van de informatie het landsbelang geschaad.