Mansveld onderzoekt toelating Fyra op spoor

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) laat uitzoeken waarom de Fyra V250 is toegelaten tot het Nederlandse spoor, terwijl de trein zo veel gebreken vertoonde. Dat zei Mansveld dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Onder meer D66 en de VVD eisten opheldering. "Hoe is deze trein ooit door de veiligheidstesten gekomen? Wie is daarvoor verantwoordelijk?", vroeg Stientje van Veldhoven (D66). "Hoe kan het toch dat de inspectie toestemming heeft gegeven in de wetenschap dat er nu zo veel mankementen zijn", vroeg ook Betty de Boer (VVD).

Mansveld zegde toe dat 'volledig in kaart' te brengen. Daarbij wordt ook de rol van de Inspectie Leefomgeving en Transport onder de loep genomen. De inspectie liet overigens dinsdag weten dat de NS de komende dagen geen testritten meer mag maken met de trein.

Vrijwel alle partijen wilden weten waar de reiziger aan toe is, nu de NS en het Belgische NBMS hebben besloten om met de Fyra te stoppen. Mansveld hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de alternatieven voor de reizigers. Haar ambitie is dat de frequentie van de vervangende trein dit jaar nog wordt opgeschroefd naar zestien keer per dag.

De bewindsvrouw sprak verder tegen dat zij de regie over de trein is kwijtgeraakt, nadat de Belgen vrijdag op eigen houtje besloten om de stekker uit de Fyra te trekken. Onder meer D66 en het CDA verweten dit haar. Mansveld wees erop dat het niet doorgaan met de Fyra een van de opties was die afgelopen tijd werden onderzocht. "Het kan hoogstens het moment zijn dat overvalt. Dit was een van de opties die aan de orde was."

Verder sprak zij over de NS en NMBS als 'twee organisaties' met een 'eigen proces en eigen positie'. "In korte tijd gaat dat naast elkaar lopen. Dat gebeurt." Mansveld werd vorige week woensdag op de hoogte gebracht van het voornemen van de spoorbedrijven om te stoppen met de Fyra, zei ze.

Dat de Belgen het nieuws eerder naar buiten brachten heeft ermee te maken dat de NS nog een aantal 'nadere vragen' moest beantwoorden van het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder van het bedrijf. Die zijn in het weekeinde beantwoord. De NS maakte maandag bekend dat het wil stoppen met de Fyra.

De Tweede Kamer heeft inmiddels besloten om een parlementaire enquête te houden naar het Fyra-debacle. Over enkele weken volgt een debat over de Fyra.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)