Lid Pussy Riot staakt hongerstaking

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Maria Alechina heeft zaterdag na elf dagen haar hongerstaking beëindigd. De gevangenisautoriteiten hebben de eisen van Alechina ingewilligd. Dat heeft Pjotr Verzilov, de echtgenoot van een van Alechina's medebandleden, bekendgemaakt.

Alechina deed in een brief haar beklag over de manier waarop ze wordt behandeld. Ze schrijft dat de gevangenisautoriteiten alles in het werk stellen om haar medegevangenen tegen haar op te zetten. Zo werd er bijvoorbeeld een extra streng veiligheidsregime ingesteld. Ze eiste dat dit zou worden teruggedraaid. Dat is inmiddels gebeurd: de gewone regels gelden weer.

Alechina en haar medebandleden Nadezjda Tolokonnikova en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj werden verleden jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

De leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot werden veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.