Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Dat bevestigt een woordvoerder van het partijbestuur dinsdag. Pronk laat op zijn website weten dat hij afscheid neemt omdat de PvdA zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie heeft verwijderd.

"Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid", stelt hij. "Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA."

Pronk liet in april al doorschemeren dat hij zijn partij wilde verlaten. Hij was toen verbolgen over de samenwerking tussen de PvdA en de VVD en hekelde met name de strafbaarstelling van illegalen. In zijn weblog laat Pronk zich dinsdag opnieuw negatief uit over de samenwerking met de VVD. Volgens hem is het huidige regeerakkoord niet tot stand gekomen via gedegen onderhandelingen, maar 'via een uitruil van onderwerpen, voor 'elck wat wils', schrijft hij.

Pronk noemt de onderhandelaars van het regeringsakkoord 'overmoedig en kortzichtig'. "De uitvoering van dat akkoord ademt een geest van zelfgenoegzaamheid en hoogmoed", vindt hij. Die kritiek is volgens Pronk niet direct reden om de partij te verlaten. "Fouten kunnen hersteld worden. Maar het gaat niet alleen om fouten. De basiswaarden van de sociaaldemocratie zijn in het geding. De kern daarvan wordt gevormd door het beginsel van solidariteit. Dat beginsel is terzijde geschoven."

De 73-jarige Pronk heeft zich wel vaker kritisch uitgelaten over zijn eigen partij. Vooral op het gebied van ontwikkelingssamenwerking geldt hij als het 'linkse geweten' binnen de PvdA. Pronk was ruim dertig jaar politiek actief voor de PvdA en was drie keer minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.