Proces Duitse neonazi's opgeschort na wraking

De rechtszaak tegen de Duitse neonazi's die verdacht worden van een terreurcampagne tegen immigranten is tot nader order opgeschort. Voorzittend rechter Manfred Götzl beraadt zich over het wrakingsverzoek dat de advocaten van hoofdverdachte Beate Zschäpe hebben ingediend. Uiterlijk 14 mei maakt hij zijn besluit bekend.

De verdediging van Zschäpe wraakte Götzl maandagochtend omdat hij vooringenomen zou zijn. Zschäpes raadslieden zijn boos dat alleen zij voor het betreden van de rechtzaal zijn gefouilleerd. Ze zien daarin grond om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt de advocaten kennelijk als verdachten, klagen zij.

In de aanloop naar het proces, een van de belangrijkste en meest beladen rechtszaken in de geschiedenis van de Bondsrepubliek, was al veel te doen over de strenge veiligheidsmaatregelen. Rond het gerechtsgebouw in München waren maandag honderden agenten op de been. Verslaggevers zijn aan tal van regels gebonden en voor de pers is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), staat in München terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.

Zschäpe keerde maandag, eenmaal in de rechtszaal, de camera's de rug toe en leek wat grappen uit te wisselen met haar advocaten. Ze heeft aangekondigd er tijdens het proces het zwijgen toe te doen. Haar raadslieden eisen vrijspraak, en klagen dat hun cliënt 'door de pers is terechtgesteld'. Omdat Zschäpe zou zijn afgeschilderd als 'het vleesgeworden kwaad, als moordenaar, lid van een moordenaarsbende, nazibruid of nazibeul' zijn de rechters niet onbevooroordeeld.