Proces tegen Duitse neonazi's van start

Het proces tegen vijf Duitse neonazi's die worden beschuldigd van een terreurcampagne tegen immigranten is maandag van start gegaan. Hoofdverdachte is de 38-jarige Beate Zschäpe. Het proces is een van de grootste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Zschäpe wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. Zschäpe zou haar daden samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt hebben gepleegd. De twee pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie hen op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach.

Zschäpe is een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De organisatie kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan. Naast Zschäpe staan ook vier andere neonazi's terecht. Ze worden ervan verdacht de NSU te hebben geholpen.

Voor het begin van het proces werd bij de rechtbank in München gedemonstreerd. De betogers eisen opheldering van de overheid hoe de NSU jarenlang onder de radar kon blijven. Ook de nabestaanden van de slachtoffers willen duidelijkheid, aldus de ombudsvrouw van de regering.