N-Korea stelt voorwaarden aan hervatting overleg

Noord-Korea heeft donderdag laten weten dat het voorwaarden stelt aan overleg dat beoogt de spanningen op het Koreaanse schiereiland weg te nemen. Allereerst moeten de sancties die de Verenigde Naties aan het land hebben opgelegd worden ingetrokken en ook moet het afgelopen zijn met de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde staten en Zuid-Korea.

"Een dialoog kan nooit samengaan met daden van oorlog", luidde het in een verklaring van het departement voor beleid van de Nationale Defensiecommissie, het belangrijkste beleidsorgaan in Noord-Korea.

Pyongyang veegde zondag een uitnodiging van Seoul voor overleg volledig van tafel. Het aanbod was volgens Pyongyang een 'sluwe truc' die de vijandige houding van de zuiderbuur moest verhullen. Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea, een vehikel van het Noord-Koreaanse regime, liet toen weten dat Pyongyang niets voelt voor overleg met Seoul zolang dat zijn ramkoers niet laat varen. Donderdag werden gelijksoortige woorden gebruikt.

De Zuid-Koreaanse regering drong afgelopen week bij haar Noord-Koreaanse evenknie aan op besprekingen over de gestaakte werkzaamheden op een gedeeld industrieterrein en een reeks andere hete hangijzers. Met die handreiking doorbrak Seoul de strenge, rechtlijnige opstelling die het tot dusver in het conflict met het noorden had gekozen. Seoul liet donderdag weten de voorwaarden die Pyongyang aan overleg stelt 'onlogisch' te vinden.