'Grote concerns moeten sneller rekeningen betalen'

Grote bedrijven moeten de betalingstermijn van hun rekeningen verkorten om het midden- en kleinbedrijf van meer financiële armslag te voorzien. Een snellere betaling zou de economische groei weer op gang kunnen helpen. Dat zegt oud-bestuurder Jan Peter Schmittmann van ABN AMRO maandag in het Financieele Dagblad.

Schmittman is in overleg met een werkgroep van mkb'ers en negen grote Nederlandse ondernemingen om het plan vorm te geven. Als het plan slaagt, komen er miljarden aan contanten beschikbaar, schrijft het FD. Dat geld kunnen de toeleveranciers gebruiken voor groei. Naar verwachting levert dat 26 duizend nieuwe banen op, aldus het dagblad.

Betaaltermijnen zijn de laatste jaren flink opgerekt, en daarvan is vooral het mkb de dupe. Volgens de werkgroep van Schmittmann heeft ook het grootbedrijf baat bij een vlotte betaling, omdat het voorkomt dat leveranciers failliet gaan. Schmittmann zelf noemt het in het FD een 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voor bedrijven om op tijd hun rekeningen te voldoen.