CNV rekent op steun achterban voor sociaal akkoord

Voorzitter van vakbond CNV Jaap Smit gaat ervan uit dat een meerderheid van zijn achterban het sociaal akkoord accepteert. Op Radio 1 zei Smit zaterdag te denken dat heel veel mensen blij zijn met het akkoord en zullen accepteren wat er in staat.

Het bestuur van CNV is volgens Smit blij dat een akkoord is bereikt. "Wij zijn niet het soort mensen dat bij alles zegt 'dit is fantastisch'. We kijken er kritisch naar, er wordt gewogen maar ik ga met vol vertrouwen de tien avonden in die wij de komende weken hebben in zaaltjes met leden."

Volgens Smit is een sociaal akkoord in een tijd als deze helemaal niet vanzelfsprekend. Ook zal het voor niemand een 'juichakkoord' zijn, denkt hij. "We leven niet in een tijd van geweldige groei. We moeten met elkaar de pijn verdelen."

De CNV-voorzitter stelt dat alle deelnemers in het akkoord iets hebben uit te leggen aan hun achterban. "Maar ik merk dat als ik het nuchter aan mensen vertel, dat ze het heel goed snappen." Dit is volgens Smit niet het moment om de Werkloosheidswet (WW) te verkorten en het ontslagrecht te versoepelen. "Stel dat uit, zonder dat het helemaal van tafel is."

Wel vond de CNV-voorzitter dat nog niet alles is uitonderhandeld. Zo wees hij op de financiering van de pensioenen. "Daar zijn we nog niet over uitgepraat, er is nog van alles aan de hand rond de pensioenen."