OM in beroep tegen vrijlating verdachte sarinzaak

Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft donderdag beroep ingesteld tegen het besluit van de rechter-commissaris een vrouwelijke verdachte in de sarinzaak niet langer vast te houden. De 52-jarige vrouw uit Maastricht zit nu nog vast op last van de officier van justitie. Het OM verzet zich niet tegen het vrijlaten van een 33-jarige vrouwelijke verdachte uit Heerlen.

De twee vrouwen werden zaterdag samen met twee mannen van 21 en 35 jaar uit Heerlen en Maastricht aangehouden. Ze worden verdacht van een poging tot het voorhanden hebben, het overdragen of gebruik van een giftige stof, mogelijk het zenuwgas sarin. Sarin werd onder meer gebruikt bij een aanslag op de metro in Tokyo in 1995. Mogelijk waren de verdachten uit op financieel gewin.

De rechter-commissaris verlengde het voorarrest van de twee mannelijke verdachten maandag met twee weken. Het voorarrest van de twee vrouwen werd niet verlengd. Zij bleven voorlopig echter vastzitten op last van de officier van justitie.

Het beroep tegen de beslissing van de rechter-commissaris in de zaak tegen de 52-jarige vrouw wordt vrijdag behandeld door de raadkamer van de rechtbank in Maastricht. Waarom het OM zich wel verzet tegen het vrijlaten van de vrouw uit Maastricht en niet tegen die van de vrouw uit Heerlen, wil een zegsvrouw van het OM donderdag in het belang van het onderzoek niet zeggen.

De politie kwam de vier verdachten woensdag op het spoor na een tip over het aanbieden van sarin. De stof zou zijn verstopt in de grond in een natuurgebied bij de Maastrichtse wijk Amby, maar een zoektocht die het hele paasweekeinde duurde leverde niets op, zo meldde het OM eerder.

Bij het zoeken aan de Bodemsweg werd gegraven in een gebied van twintig bij twintig meter, tot ongeveer een meter diep. Een van de verdachten werd zaterdagavond samen met zijn vrouw aangehouden toen hij met een schep in het bos werd aangetroffen.

Het OM meldt donderdag verder dat op het terrein in Amby camera's en hekken zijn geplaatst voor de duur van het onderzoek.