Uitslag Nederland - Roemenië

Het Nederlands elftal kan plaatsing voor WK 2014 in Brazilië haast niet meer ontgaan. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won in de Amsterdam ArenA met 4-0 van Roemenië, terwijl Turkije en Hongarije gelijkspeelden (1-1). Daardoor heeft Oranje nu een voorsprong van zeven punten op nummer twee Hongarije.

Al na twaalf minuten opende Rafael van der Vaart, die de plek innam van de geblesseerde Wesley Sneijder, de score namens Nederland. Na een aanval via Jeremain Lens en Robin van Persie wist de middenvelder van Hamburger SV de bal in het net te jagen. Afgelopen vrijdag opende Van der Vaart ook al de score tegen Estland (3-0 winst). Oranje ging op zoek naar de 2-0, maar echt grote kansen kreeg de ploeg van Louis van Gaal. De Roemenen roken bloed en kropen in de slotfase van de eerste helft uit hun schulp. Zo ging een schot van Gheorge Grozav maar net voorlangs het doel van Kenneth Vermeer.

Na rust ging Oranje verder op zoek naar de 2-0 en deze kwam na 56 minuten op het scorebord. Op aangegeven van Arjen Robben kopte Robin van Persie de bal binnenkant paal binnen. Met zijn treffer, zijn 33e in dienst van Oranje, kwam hij op gelijke hoogte met Abe Lenstra en Johan Cruijff. Tien minuten later wist Van Persie ook zijn 34e Oranje-doelpunt te scoren en kwam daarmee op gelijke hoogte met Klaas-Jan Huntelaar. Van Persie benutte een strafschop, nadat Jeremain Lens in het Roemeense strafschopgebied werd gevloerd. In de slotfase werd het zelfs nog 4-0 door Lens. Hij scoorde uit een rebound na een mooi schot van invaller Maher.

Van der Vaart opnieuw de gevierde man bij Oranje (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Nederland

4 - 0

Roemenië

12' v.d. Vaart
56' Van Persie
65' Van Persie (pen.)