Kamp wil betere zuinigheidstest auto

De manier waarop de zuinigheid van auto's wordt getest schiet tekort. Er moet snel een betere test komen, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman reageerde op een rapport waarin staat hoe fabrikanten de zuinigheidstests van auto's manipuleren. Fabrikanten halen onder meer de spiegels van de testauto, koppelen de dynamo los en rijden op supergladde wegen om de testresultaten op te poetsen, zo schreef de Volkskrant zaterdag.

Niet alleen de automobilist, maar ook de belastingbetaler wordt hiermee 'belazerd', concludeerde Paulus Jansen (SP), die Kamp dinsdag ter verantwoording riep. De belastingkorting die de staat geeft op zuinige auto's blijkt namelijk gebaseerd op 'gebakken lucht'.

Kamp is het met hem eens dat de huidige testprocedure niet deugt. "Ik denk dat het nodig is om snel met een betere te komen." In EU-verband wordt al gewerkt aan een nieuwe test, zei de bewindsman. Nederland is daarbij een van de voortrekkers. Kamp wil de nieuwe procedure met spoed afronden. Binnen zes weken denkt hij de Kamer te kunnen informeren over wanneer de nieuwe test kan worden ingevoerd.