Salafisten niet betrokken bij bomtas Bonn

De Duitse politie heeft gezegd dat er "geen concrete aanwijzingen" zijn dat de salafisten die afgelopen week werden opgepakt in Duitsland, betrokken zijn bij de mislukte bomaanslag in Bonn vorig jaar. Dat hebben Duitse media zaterdag gemeld.

De politie arresteerde woensdag enkele salafisten die een aanslag zouden voorbereiden op Markus Beisicht, partijleider van de rechts-extremistische Pro-NRW. Toen werd gezegd dat een van de opgepakte salafisten mogelijk betrokken was bij de mislukte bomaanslag in Bonn.

Extremisten lieten op 10 december een bom in een sporttas achter in een wachtruimte op het station van de West-Duitse stad Bonn. Als het explosief was afgegaan, had het een verwoestende uitwerking gehad, stelden Duitse veiligheidsdiensten later. De verdachten werden meteen al gezocht in salafistische hoek.

Het salafisme is een gewelddadige stroming binnen de islam. Wereldwijd is de stroming goed voor duizenden doden per jaar. Het salafisme streeft een reli-fascistische wereld na waarin de islam een allesoverheersende factor is en waar minderheden, vrouwen en andersgelovigen bijzonder minderwaardig geacht worden.