Rechter in EU mag onderzoek in Nederland gelasten

Een rechter uit een ander land van de Europese Unie mag een deskundige opdracht geven tot onderzoek op Nederlands grondgebied. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald in een door spoorbeheerder Prorail aangespannen zaak. Dat betekent dat Nederland dus niet om toestemming hoeft te worden gevraagd.

De zaak waarin het hof in Luxemburg zich uitsprak draait om de ontsporing van een goederentrein in november 2008 in Amsterdam. De zaak leidde zowel in Nederland als in België tot rechtszaken.

Prorail spande in België een kort geding aan tegen onder meer DB Schenker, de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en een fabrikant van wagononderdelen. Een Brusselse rechter besloot in 2009 een deskundige aan te stellen die onder meer moest kijken of de door Prorail beheerde infrastructuur in Nederland het ongeval mede kon hebben veroorzaakt.

Het hof oordeelt nu dat grensoverschrijdende bewijzen door Europese regels eenvoudig, efficiënt en snel moeten kunnen worden verkregen. "De EU-regels zijn bedoeld om de mogelijkheden voor nationale rechters uit te breiden en samenwerking te bevorderen." Een rechter is dus niet verplicht Europese verordeningen te volgen waarin staat dat lidstaten om toestemming moeten worden gevraagd, aldus het hof.

Door de ontsporing van negen van de 24 wagons van de goederentrein met kalk ontstond een grote ravage aan het spoor die het treinverkeer rond Amsterdam ruim een week ontregelde. Van de zes sporen bij het station raakten er vier beschadigd.