Inval bij recyclingbedrijf om fraude

De milieupolitie heeft dinsdag een inval gedaan bij recyclingbedrijf Peute in Dordrecht. Het bedrijf wordt verdacht van miljoenenfraude en illegale afvaltransporten binnen Europa en naar Azië, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

Justitie heeft beslag gelegd op bedrijfspanden, vorkheftrucks, een papierpers en luxe auto's. Een groothandel in afval- en recyclegoederen in Rotterdam is ook doorzocht.

Vorig jaar en in 2011 zou het bedrijf enkele miljoenen euro's hebben verdiend door papier- en plasticafval dat was verontreinigd met huishoudelijk afval vanuit Europese landen naar Nederland te halen en weer naar landen als China, Maleisië en Taiwan te verschepen als niet-verontreinigd herbruikbaar afval.

De invoer en uitvoer van het afval was voor het bedrijf winstgevend omdat herbruikbaar afval kan worden verkocht, terwijl voor een mengsel met niet-herbruikbaar afval juist geld moet worden neergelegd. De autoriteiten werden daarbij om de tuin geleid doordat de begeleidende documenten werden vervalst.

Export van huishoudelijk afval naar Azië is verboden omdat er geen zicht is op de manier waarop het afval daar wordt verwerkt. De kans is volgens justitie groot dat mens en milieu bij de verwerking in gevaar komen. Herbruikbaar afval mag wel naar Azië worden verscheept.