Proces groepsverkrachting India begint donderdag

Het proces tegen de vijf mannen die worden verdacht van de fatale groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in de Indiase stad New Delhi gaat donderdag van start. Dat heeft een advocaat van de verdachten maandag gezegd. De normale rechtspleging in India verloopt traag en wordt geplaagd door incompetentie en corruptie, maar deze zaak wordt behandeld door een nieuwe rechtbank, die is ingesteld om misdrijven tegen vrouwen te behandelen. Er wordt een speciale snelrechtprocedure toegepast.

Rechter Yogesh Khanna bepaalde maandag dat de rechtszaak achter gesloten deuren wordt gevoerd. De verdediging had eerder juist een verzoek ingediend om de zaak voor iedereen toegankelijk te maken. De rechter wilde hier niet in mee gaan, vanwege de gevoeligheid van de zaak. Vanaf donderdag wordt er elke dag een hoorzitting gehouden en niet, zoals in andere zaken vaak voorkomt, met tussenpozen van weken of soms maanden. De verdediging heeft een verzoek ingediend bij het Hooggerechtshof om de zaak naar een rechtbank buiten New Delhi te verplaatsen, vanwege de emoties die in de stad hoog zijn opgelopen. Dit verzoek is nog in behandeling.

De brute verkrachting van de 23-jarige studente vorige maand leidde tot felle protesten in New Delhi. De zaak heeft ook een landelijke discussie losgemaakt over de ondergeschoven positie van Indiase vrouwen.