Meldpunt verwacht regen aan voetbalgeweld

Het meldpunt voetbalgeweld verwacht komend weekeinde een flinke stroom nieuwe meldingen. Voor veel voetbalclubs is de winterstop dan voorbij, wat naar verwachting tot een verdubbeling van het aantal meldingen leidt, laten de initiatiefnemers van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu dinsdag weten.

De teller van het meldpunt staat sinds maandag, tien dagen na de start, op 250. Omdat er sinds de start van het meldpunt nauwelijks een wedstrijd is gespeeld, hadden de initiatiefnemers niet direct zo veel meldingen verwacht.

De site werd opgezet nadat begin december in Almere een grensrechter werd belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

RTL Nieuws meldde zaterdag dat in de grote steden steeds een klein aantal clubs betrokken is bij incidenten op het veld. Volgens de initiatiefnemers is dat onderzoek niet volledig omdat het alleen gebaseerd is op incidenten waarover de tuchtcommissie van de KNVB heeft geoordeeld. "Zo hebben wij in Amsterdam al 35 incidenten binnengekregen die niet zijn doorgegeven aan de KNVB", stellen de makers van het meldpunt.

De bedenkers willen dat de KNVB uiteindelijk strengere straffen gaat uitdelen en dat incidenten vaker op het wedstrijdformulier worden gezet. Nu weet de voetbalbond nauwelijks wat er allemaal gebeurt op de voetbalvelden, stellen ze.