Nijmeijer: bestrijder grootkapitaal

Tanja Nijmeijer gelooft dat mensen door haar lidmaatschap van de FARC het belang van de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Dat zegt zij zondag in een interview met de Baskische krant GARA.

De 34-jarige Denekampse vindt echter dat de meeste (media-)aandacht voor haar persoon zich beperkt tot sensatie en achterklap. "Iedereen heeft een mening over mij en over de FARC, terwijl zij niets willen weten over het conflict en de misère waarin het Colombiaanse volk leeft", klaagt ze.

Maar niet alle aandacht vindt zij negatief. "Ik moet zeggen dat er ook een andere kant aan zit. Sommige mensen zijn gemotiveerd door mijn lidmaatschap en gaan het belang van het internationalisme en de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Hier ben ik uiteraard erg blij mee", zegt de Nederlandse.

Nijmeijer, die al tien jaar bij de Colombiaanse guerrillabeweging is, maakt deel uit van de onderhandelingsdelegatie van de organisatie. Sinds november wordt in de Cubaanse hoofdstad Havana onderhandeld over vrede met de regering van Colombia. De FARC verzet zich al sinds 1964 tegen de regering.

De onderhandelaars zijn nu met reces, maar praten vanaf 14 januari verder in Havana. De sfeer aan de onderhandelingstafel is volgens Nijmeijer goed.


Nijmeijer ziet zichzelf als bestrijder grootkapitaal (Foto: Novum)