Taakstraf na jaarwisseling pas op 2 januari

Raddraaiers die in het kader van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie nog in de nieuwjaarsnacht een taakstraf krijgen opgelegd, hoeven die pas op 2 januari uit te voeren. De ervaring met de afgelopen jaarwisseling heeft geleerd dat de gestraften op nieuwjaarsdag nog te dronken waren, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Tegen veroorzakers van ongeregeldheden wordt ook dit jaar hard opgetreden. Daarbij wordt zo veel mogelijk ingezet op lik-op-stukbeleid, supersnelrecht en 'gewoon' snelrecht. Supersnelrechtzittingen vinden binnen drie dagen plaats. Daarnaast zijn er in het hele land snelrechtzittingen en themazittingen gepland voor januari.

De geëiste boetes en celstraffen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling liggen 75 procent hoger. Vooral stunters met vuurwerk worden in dat verband gewaarschuwd. Als bij een incident politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden betrokken zijn, wordt de eis verdrievoudigd. Dat is overigens niet anders dan normaal.

Uitgedeelde celstraffen en taakstraffen moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Bovendien kunnen overtreders voor volgend jaar huisarrest krijgen.

Vorig jaar gingen op 1 januari vijf mensen aan de slag met een taakstraf. Dat gebeurde in de regio's Amsterdam en Breda. Op nieuwjaarsdag liet het OM weten dat de politie in totaal 968 verdachten van 'jaarwisselingsgerelateerde zaken' had doorgespeeld.

Een overzicht over de opgelegde taak- en celstraffen van de afgelopen jaarwisseling kon het Openbaar Ministerie vrijdag niet verstrekken. Die gegevens komen volgens een woordvoerder de dag na Kerstmis beschikbaar.